Yeni bir iş alanı olarak fitness sektörüne girmeye karar verdiniz diyelim… Ya da iyi bir işiniz var, ama bir nedenden, diyelim bu “vizyon kazanmak” olsun, yurtdışında bir süre çalışma ve yaşama deneyimi edinmek istiyorsunuz. Bu durumda aklınıza gelecek ilk sorulardan biri gittiğiniz yerde nasıl iş bulacağınız olacaktır.
Alacağınız eğitimlerin ve belgelerin uluslararası geçerliliğinin olup olmadığını nereden kontrol edebilirsiniz?
ULUSLARARASI REFERANS
Eğitimin veya sertifikanızı onayladığı belirtilen, referans gösterilen uluslararası kuruluşun kimliği tüm açıklığıyla belirtilmiş mi? Sadece bir kısaltma değil de, ismin açık hali ve hatta hakkında detaylı bir bilgi eklenmiş mi? Hangi ülkede, kaç yıllık, hangi tecrübe ve yetkinliği olan bir kuruluş bu onayı veren? Kendisi bir eğitim sağlayıcısı mı, yoksa tarafsız bir denetim yetkisine mi sahip? Bahsi geçen uluslararası kuruluş aslında eğitim akreditasyonuyla hiç ilişkili olmayan bir başka izin veya tasdik edici kurum ise bu bir geçerlilik göstermez.
LOGO KULLANIMI
Referans olarak gösterilen bu uluslararası akreditasyon ve/veya sertifikasyon kuruluşuna ait logolar doğru kullanılmış mı? İnternette taradığınızda, bahsedilen kurumun güncel logosu ile eşleşiyor mu? Bu kuruluş tarafından onaylanan varsa, diğer eğitim kurumları da benzer şekilde bir logo mu kullanmış, yoksa kurumsal logodan farklı bir logo mu tercih etmişler? Rastgele yerleştirilmiş olan eski tarihli veya yanlış logolar izinsiz logo kullanımları bahsi geçen onayın geçersiz olduğuna işaret eder.
ÇAPRAZ SORGU
Bir logonun yasal olarak kimlerin kullanım hakkına açıldığına dair bilgiyi eğitimi onayladığı söylenen uluslararası kuruluşun orijinal websitesinde mutlaka bulursunuz: Uluslararası partnerler, akredite kurumlar, üye kurumlar, resmi eğitim sağlayıcılar gibi başlıklarla paylaşılmış olabilir. Bu bilgiye erişemezseniz, bu kuruluşa doğrudan mail ile eğitim alacağınız ilde yetkili ve onaylı bir eğitim partnerleri olup olmadığını sorabilirsiniz.
EĞİTİMCİNİN STATÜSÜ
İki kurum arasındaki ilişki nasıl isimlendirilmiş: Partner, akredite, lisanslı hizmet sağlayıcı, üye gibi, bu ilişkilerin her biri çok farklı anlamlar taşıyor. Birçok kere, eğitimi tamamlamış kişi kendini o eğitimi vermek konusunda yetkin hissedebilir, ya da öyle duyurabilir. Bir kişinin uluslararası bir başka kurumun geliştirdiği veya onayladığı eğitmenlik sertifikasını verebilmesi için, Training Provider ve/veya Master Trainer olarak yetkilendirilmesi gerekir. Ayrıca bu yetkiler, belli sözleşmelerle sınırlandırılmıştır.
EĞİTİM MATERYALLERİ
Eğitim sırasında kullanılan materyallerin fikri ve ticari hakları kime ait? Kendi geliştirdiği materyallerini kullanan bir eğitim kurumu, yurtdışında bir tarafsız denetim kurumundan eğitimine onay alarak akredite olabilir. Bunda bir sorun yok. Ancak, kimi eğitimlerde sunumlar ve/veya eğitim materyalleri içerisinde, uluslararası geçerlilik için referans olarak gösterilmiş olan kuruluş dışındaki başka kurumlara ait eğitim kitapları da maalesef izinsiz olarak kullanılabiliyor. Unutmayın ki NASM gibi birçok uluslararası eğitim kurumunun adına sadece özel olarak yetkilendirilmiş kurumlar ve eğitmenler eğitim verebilirler.
SERTİFİKA
Verilen sertifikanın üzerinde eğitim sağlayıcı kurumun, onaylayan kurumun ve/veya yurtdışındaki sertifikasyon kurumunun logoları bulunmalıdır. Eğitim bitiminde verilen belgenin üzerinde bir onaylayıcı kurumun logosu bulunmuyorsa, onayın geçerliliğini tekrar araştırın. Genellikle onaylama, akreditasyonlar firmalara belli zaman dilimleri için verilir. Bitiminde yenilenmesi gerekir. Bir kez onay alınmış olması, sizin belgenizin geçerli olacağı anlamına gelmez.
KAYIT VE ÜYELİK SİSTEMİ
Uluslararası sertifikasyon sistemlerinde genellikle sertifika numarasından kişinin sertifikasının geçerliliğini kontrol edebileceğiniz sistemler vardır. Sertifika almış bir kişinin adını girerek, bahsedilen kuruma kaydının yapılıp yapılmadığını kolaylıkla kontrol edebilirsiniz. Bu sistemler esasen haksız kullanımın ve sahteciliğin önüne geçmek için düzenlenmiştir. Tabii, belgenin orada görünmesi için eğitmenin sertifikasını güncellemesi de önemlidir.
SERTİFİKA GÜNCELLEME
Uluslararası sertifikalar genelde 1 ya da 2 yıllık süre için geçerlidir. Sertifika üzerinde belirtilen bitiş tarihlerinden önce güncellenme için kurum tarafından belirlenen koşullar vardır. Bu koşullar genellikle belirli miktarda devam eğitimleri almayı, üyelik aidatı ödemesini ve diğer koşulları (ilkyardım sertifikası) içerebilir. Sertifikasyon güncellemesinden bahsedilmiyorsa, uluslararası geçerliliğin devam etmeyeceğini bilmeniz gerekir.
HAK VE LİMİTASYONLAR
Alacağınız sertifikasyon kendinizi tanıtırken eğitiminizi nasıl ifade edeceğinizden, logo kullanımına kadar detaylı tanımlamalar içerecektir. Sertifikasyonun uygulama alanının dışında kalan durumlar ve profesyonel sorumluluk alanlarınız net tanımlanmış olmalıdır. Fazla genel, belirsiz tanımlamalar, gerçekçi olmayan iddialar sertifikasyonun geçerliliği konusunda şüphe uyandırmalı.
TEHLİKE SİNYALLERİ
Son olarak, eğitim sırasında size bir başka sertifikasyon kurumuna ait görseller veya bilgilerden bahsediliyorsa, lütfen bunun bir ticari ve entelektüel hak ihlali olduğunu bilin. Hiçbir eğitim kurumu, bir başka kurumun eğitim içeriklerini izinsiz kullanarak uluslararası bir onay almış olamaz.
AKREDİTASYON STANDARTLARI
Bütün ülkelerde, bugüne dek kendi içlerinde oluşturdukları sistemlerle Fitness Sektörü’ndeki eğitmen ihtiyacının tanımlanmış ve karşılanmış olduğu görülüyor. Fitness sektörünün globalleşmesi ve eğitimin dijitalleşmesi ile birlikte ulaşılabilecek eğitim kurumları açısından sınırlar kalkmış oldu. Fitness sektörünü tanımlayan, öncülük yapmış olan ve bu alanda eğitim vermek konusunda uzun yılların tecrübelerini biriktirmiş kurumlar, kaliteleri ve güvenilirlikleriyle tüm ülkelerde tercih ediliyor. Fitness merkezlerinde işe alımlarda tercih edilen, meslek yaşamı boyunca güncel bilgileri anlaşılabilir hale getirerek sunan, global bir vizyona sahip sertifikasyon sistemleri ön plana geçiyor. Bu yüzden, her uluslararası sertifikasyonun aynı olduğunu iddia edemeyiz. İyi olduğu için uluslararası kabul görmüş kuruluşları ayırt etmek gerekiyor.
ÖZETLERSEK…
Bir kişiyi bir işe almak ve bir göreve getirmek için bazı önkoşullar aranır. Bu önkoşullar yüksek öğrenim, belli teknik eğitimler ve uygulayıcı sertifikaları, çalışma deneyimi, yabancı dil bilgisi veya bazı merkezi sınavları başarmış olmak olabilir. Fitness eğitmenliği konusunda uluslararası sertifikasyonlar hem yurtiçi hem de yurtdışında aranan koşullar içerisinde önemli bir yer tutuyor. Sertifikasyon eğitiminizin en önemli özelliği sizi mesleğe hazırlamış olmasıdır. Değeri, nerelerde geçerli olduğundan ziyade, öğrendiklerinizin mesleki başarınıza nasıl katkıda bulunduğu ile ölçülür. Kaliteli bir eğitim evrensel bir değerdir. Eğitiminizin hem kalitesini hem de geçerliliğini detaylı olarak araştırmak size vakit ve nakit kazandıracaktır.
ROSİTA KASTRO
Athletic House Academy Master Trainer’ı Rosita Kastro, Uygulamalı Psikoloji alanında Yüksek Lisansa sahiptir. 1994 yılından itibaren psikoterapi ve örgütsel psikoloji alanlarında çalışmalarını sürdürmekte, çeşitli bağlamlarda İnsan Davranışı, İletişim, Aile İçi İlişkiler, Anne-Baba Eğitimi, Stres yönetimi gibi konularda eğitimler vermektedir. Beden eğitimi ve fitness alanında profesyonel çalışmalarını 2010 yılından beri Uluslararası Sertifikalı Personal Trainer (ACE ve NASM), Grup Fitness Eğitmeni (AFAA ve Zumba), Yaratıcı Dans ve Hareket Eğitmeni; Egzersiz ve Spor Psikolojisi alanında Master Trainer olarak sürdürmektedir. Aynı zamanda, kurucusu olduğu SUİ Coaching ‘de bireylere ve kurumlara yönetici, takım, kariyer ve davranış değişimi koçluğu hizmetlerini vermektedir.